Prepnúť na plnú verziu


Ústredný krízový štáb Slovenskej republiky dnes prijal prísne opatrenia

Táto informácia bola publikovaná od 12. 03. 2020 do 15. 03. 2020

Ústredný krízový štáb Slovenskej republiky, ktorý zasadal dnes 12.3.2020 o 11.00 h,  prijal nasledujúce prísne opatrenia na ochranu obyvateľstva pred šírením nákazy koronavírusom a ochorením CIVID-19, ktoré sa dotknú všetkých činností nášho života:

  • Od zajtra 13.3.2020 od 7.00 h zavedie štát hraničné kontroly (pričom zachová len veľké hraničné priechody, malé priechody sa všetky uzavrú) na vstupe na Slovensko z Českej republiky, Maďarska a z Ukrajiny. Zatiaľ ostanú otvorené len hraničné priechody s Poľskou republikou. Na územie SR budú mať povolený vstup len osoby, ktoré sa preukážu oficiálnou formou pobytu – trvalým, prechodným, atď. a platným cestovným dokladom.

  • Od zajtra 13.3.2020 bude všetkých, ktorí sa vrátia zo zahraničia z akejkoľvek krajiny, platiť povinná 14-dňová domáca karanténa. Ministerstvo vnútra SR avizovalo aj sprísnenie kontrol týchto osôb v povinnej karanténe. (V prípade, ak prichádzajúci občania budú mať obavu, aby počas karantény nenakazili svojich rodinných príslušníkov, ministerstvo vnútra im poskytne ubytovanie v niektorom zo svojich účelových zariadení).

  • Od pondelka 16.3.2020 budú na ďalšie dva týždne (t. j. do 29.3.2020 ) zatvorené všetky typy školských zariadení (materské školy, základné školy vrátane školských klubov a centier voľného času, stredné školy aj vysoké školy).
  • Aj naďalej ostáva v platnosti zákaz organizovania akýchkoľvek typov verejných kultúrnych, spoločenských a športových podujatí a zákaz návštev v zariadeniach sociálnych služieb, zariadeniach pre deti a mládež a vo všetkých typoch nemocničných zariadení. Zároveň ostávajú zatvorené všetky kultúrne zariadenia (kiná, divadlá, domy kultúry a pod.).
  • Cez najbližší víkend (14. – 15.3.2020) bude obmedzená prevádzka obchodných centier – bude možné nakúpiť len potraviny, lieky a drogériu.
  • Od zajtra 13.3.2020 budú zatvorené všetky zábavné podniky – bary, diskotéky, herne, stávkové spoločnosti a kasína, detské kútiky, lyžiarske strediská, wellness a fitness centrá a aquaparky. Otvorené zatiaľ ostávajú hotely a reštaurácie.
  • Od zajtra 13.3.2020 obmedzia úradné hodiny na 3 hodiny denne všetky klientske centrá, okresné úrady a pobočky Sociálnej poisťovne.
  • Po koordinácii s Ministerstvom dopravy Slovenskej republiky štát predbežne od zajtra 13.3.2020 od 7.00 h plánuje aj:
    • od zajtra 13.3.2020 od 7.00 h Železnice Slovenskej republiky zastavia medzinárodnú osobnú doprava, tzn. nebudú vypravené žiadne vlaky do zahraničia a žiadne ani nebudú vpúšťané na územie SR.
    • zatvoria sa všetky tri medzinárodné letiská v Bratislave, Košiciach a Poprade pre osobnú leteckú dopravu. Odcestovať budú môcť zahraniční rekreanti na Slovensku – presný termín uprení ešte Ministerstvo dopravy a výstavby SR,
    • zavedie sa prázdninový režim pre vnútroštátne vlaky – presný termín uprení ešte Ministerstvo dopravy a výstavby SR,
    • zastaví sa medzinárodná osobnú vlaková a autobusová preprava s výnimkou nákladnej –aj tu presný termín uprení ešte Ministerstvo dopravy a výstavby SR.
  • Ministerstvo vnútra ďalej upresnilo, že rokuje aj s ministerstvom hospodárstva o zrušení všetkých zájazdov cestovných agentúr. Riešiť bude tiež prepravu slovenských turistov, ktorí sú momentálne mimo územia Slovenska.


Všetky podrobné informácie o záveroch zasadnutia Ústredného krízového štábu SR budú k dispozícii aj priamo na webovej stránke Ministerstva vnútra SR, resp. na webovej stránke Úradu verejného zdravotníctva SR.