Krízový štáb mesta sa zhodol na nevyhnutnom odlove diviačej zveri

Táto informácia bola publikovaná od 14. 05. 2021 do 19. 05. 2021

Situácia s premnoženou diviačou zverou, ktorá sa stále častejšie pohybuje v obytných zónach, naďalej eskaluje. K riešeniu zvolal primátor krízový štáb mesta, ktorý  zasadol vo štvrtok 13. mája o 17.00 h a zhodol sa na nevyhnutnom odlove diviačej zveri.  

Zástupcovia mesta, Okresného úradu Pezinok, Mestskej polície Pezinok, Okresného riaditeľstva PZ Pezinok a poľovníckych združení sa v záujme bezpečnosti spoločne zhodli na radikálnom riešení v podobe intenzívneho odlovu diviačej zveri vo všetkých poľovných revíroch. Lov sa bude sústreďovať na jedno až trojročné jedince (nie mláďatá), v jesenných mesiacoch na staršie diviaky.    

Zároveň sa zvýši hliadkovanie Mestskej polície Pezinok v okolí školských zariadení. V lokalitách, v ktorých sa divá zver pohybuje najčastejšie, vykonávajú monitoring aj poľovníci. Potrebné je odlákať zver od obytných zón a nastaviť bezpečné vykonávanie odlovu.  
Súčasťou záverov zasadnutia krízového štábu je aj potreba upozorňovať na riziká prikrmovania, ktoré je jedným z dôvodov súčasnej situácie. Prikrmovanie spôsobuje stratu prirodzenej plachosti diviačej zveri.