Prepnúť na plnú verziu

Pezinok a víno

Pezinok je súčasťou Malokarpatskej vínnej cesty - cesty, ktorá spája z vinárskeho hľadiska najpozoruhodnejšie body regiónu a ponúka ochutnávky miestnych vín a špecialít, návštevy vínnych pivníc, vinoték a prípadne i múzeí, kde je možné bližšie sa oboznámiť s pestovaním a spracovaním viniča v Malokarpatskom regióne.

Z histórie vinohradníctva a vinárstva pod Malými Karpatmi
  • miestom najstaršieho nálezu o pestovaní viniča - hlinenej zásobnice na víno a siedmych vinohradníckych nožov - v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti je vrch Molpír pri Smoleniciach (7. až 6. stor. pred n. l.)
  • prvé písomné správy o vinohradníctve v malokarpatskom regióne pochádzajú z 13. storočia, v Pezinku z roku 1295. Z tohoto obdobia sú aj prvé správy o oberačkových slávnostiach
  • vinohradnícka výroba bola v Malokarpatskej oblasti hlavným poľnohospodársky výrobným odvetvím a často jediný zdroj príjmov. Vinohradníci mali svoje cechové organizácie a štatúty. Prvý cech vinohradníkov vznikol v roku 1494
  • k významným zmenám v malokarpatskom vinohradníctve, podobne ako v európskom, došlo v 2. polovici 19. storočia v dôsledku chorôb viniča zavlečených do Európy z Ameriky. Najzhubnejšia z nich bola fyloxéra, ktorá zapríčiňovala odumretie celých krov. Pezinské vinice napadla v roku 1890. Jej skazonosné účinky znásobila peronospóra. Hľadanie ochrany pred týmito chorobami vyvolalo zrod moderného vinohradníctva opierajúceho sa o poznatky vedy a vymoženosti techniky
  • v r. 1934 bola obnovená tradícia pezinských vinobraní. Po 2. svetovej vojne sa v nej pokračovalo v r. 1958
  • v r. 1935 bolo v Pezinku založené Slovenské vinohradnícke družstvo, ktoré malo pri vzniku 457 členov. Spracúvalo a distribuovalo tretinu vinárskej produkcie obyvateľov mesta
  • spoločenské zmeny po februári 1948 vyvolali zmeny vo vlastníctve a spôsobe obrábania viníc a umožnili zavedenie veľkovýroby vo vinohradníctve a vinárstve. Napr. JDR Pezinok malo v 80-tych rokoch 20. storočia 1080 ha výmeru vinohradov, z čoho 740 ha rodiacich. Na 80% sa pestoval Rizling vlašský, Müller Thurgau, Veltínske zelené a Silvánske zelené
  • v roku 1995 bolo založené v Pezinku Združenie pezinských vinohradníkov a vinárov
  • koniec 20. storočia charakterizuje úpadok vinohradníctva vyvolaný rozpadom družstiev, nevyjasnenými vlastníckymi vzťahmi a nepriaznivou poľnohospodárskou politikou štátu.

Vína typické pre Malokarpatskú vinohradnícku oblasť


biele

1. Rizling vlašský
je preň charakteristická jemná vôňa lipových a lúčnych kvetov a ovocný buket. Má sviežu korenistú chuť s typickými kyselinami, príjemne zlatožltú farbu s iskrou slnka.
2. Rizling rýnsky
Svieže víno, svetlej žltozelenej farby s jemným buketom po vôni lipového kvetu a broskýň. Výrazné, až agresívne v chuti, pinantné, s príjemnými kyselinami. Po primeranom odležaní nadobúda flašovú zrelosť.
3. Veltínske zelené
Svieža, medovinová, horko-mandľová chuť je charakteristická pre toto plné víno s ovocným buketom príjemnej žltozelenej farby.
4. Müller Thurgau
Jeho jemne korenistý muškátový buket sa snúbi s nižším obsahom kyselín a jemnou žltozelenou farbou. Lahodná chuť a sviežosť dominuje v mladých vínach. Špičkové ročníky sú vnodné na zrenie vo fľašiach.
5. Silvánske zelené
Víno zelenožltej faarby, plnej chuti, jemnej vône po trádvovinke.
6. Iršay Oliver
Je to ľahké aromatické víno, ktoré sa vyznačuje príjemnou muškátovou chuťou.
7. Rulandské biele
Zlatožltá farba, plné telo, výraznejšie kyselinky, jemný nádych chleboviny a grandiózna kvalita vyniknú jeho zrením. Vynikajúce ročníky dosahujú jemnú príchuť po ušľachtilej plesni Botrytis cinerea.
8. Muškát Ottnel
Víno zlatožltej farby so špecifickou muškátovou vôňou, plnej chuti, vhodné do zmesí pri výrobe značkových vín.
           červené

1. Svätovavrinecké
Víno tmavočervenej až rubínovej farby, ovocnej vône s jemnými kyselinami a trieslovinami, ktoré vyvolávajú príjemnú harmonickú chuť. Vysokú kvalitu a zamatovú plnosť získa vyzrievaním v drevených sudoch.
2. Frankovka modrá
Má charakteristický odrodový buket po zrelom ovocí, jemnú dubovú, škoricovú vôňu. Primeraný obsah tanínu a nižšie kyseliny tvoria dokonale harmonické víno tmavo rubínovej až granátovej farby.





Možnosti ochutnávky vína v Pezinka

Tradičné podujatia pre vinárov


Vínne trhy - súťažná prehliadka slovenských vín s medzinárodnou účasťou - vždy v apríli v Kultúrnom centre v Pezinku;
inf.: Združenie pezinských vinohradníkov a vinárov

Vinobranie - oberačkové slávnosti malokarpatského regiónu, ktorých súčasťou je i výstava vín s degustáciou - vždy v septembri;
inf.: Mestský úrad Pezinok

Svätomartinské požehnanie mladého vína - slávnostný akt posvätenia vína a prvá degustácia vín z novej úrody - vždy 11. novembra v Kultúrnom centre v Pezinku;
inf.: Malokarpatské osvetové stredisko