Týždeň modrého gombíka

Táto informácia bola publikovaná od 09. 05. 2012 do 20. 05. 2012

Ôsmy ročník celonárodnej verejnej zbierky v uliciach slovenských miest na pomoc najzranitel'nejším deťom v rozvojových krajinách, ktoré trpia
podvýživou, nedostatkom zdravotníckej starostlivosti, deťom bez prístupu k vzdelaniu, či deťom sužovaným ozbrojenými konfliktami a prírodnými katastrofami.

Tohtoročný výťažok zo zbierky je určený na vodné a sanitačné programy v Zimbabwe. Vaša podpora znamená, že pomôžete hĺbiť studne a opravovať existujúce (od roku 2007 UNICEF financoval hľadanie nových zdrojov pitnej vody a nové vrty pre viac ako 200 studní v 16 okresoch), pomôžete zabezpečiť pitnú vodu pre školy, pomôžete dodávať vodu v cisternách tam, kde nie sú dostupné zdroje pitnej vody (denne je to asi pol milióna litrov čistej pitnej vody), pomôžete dodávať prípravky na dezinfekciu a čistenie vody tam, kde je možné vodu čistiť alebo filtrovať (napríklad tablety na čistenie vody WPT, kde jedna tableta dokáže vyčistiť 4-5 litrov vody) a podporíte vzdelávanie o hygiene a hygienických návykoch.

Týždeň modrého gombíka 2012 sa uskutoční od pondelka 14. mája do nedele 20. mája 2012. Zbierka bude realizovaná prostredníctvom dobrovol'níkov. Vykonaním zbierky sú poverení dobrovol'ní koordinátori - dobrovol'níci UNICEF, Centrá vol'ného času, Informačné centrá mladých, Mládežnícke a detské parlamenty miest, Mestské úrady, či samotné školy za pomoci žiakov a d'alších dobrovol'níkov. Prispieť bude možné do pokladničiek UNICEF, zaslaním prázdnej SMS na číslo 844, alebo vkladom/prevodom na účet 20219886/6500 Poštová banka, a.s., variabilný symbol 0312. Zbierka je povolená Ministerstvom vnútra Slovenskej republiky pod číslom SVS-OVVS3-2012/003380 zo dňa 27. januára 2012.

Voda nevhodná na pitie, chabá sanitácia a chýbajúce hygienické návyky usmrtia denne asi 4500 detí. Ďalším deťom sťažuje kontaminovaná voda podmienky a zhoršuje kvalitu života. Vaša pomoc nám umožní maximalizovať výťažok zo zbierky určenej tým najzranitel'nejším deťom.