Poslanci schválili zníženie nájomného nájomcom v priestoroch mesta

Táto informácia bola publikovaná od 09. 03. 2021 do 16. 03. 2021

Prvé tohtoročné zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Pezinku sa uskutočnilo online vo štvrtok 4. marca. Poslanci mali na programe šestnásť bodov, z ktorých najväčšiu pozornosť vyvolal druhý  doplnený bod o znížení nájomného a piaty bod o Zmenách a doplnkoch Územného plánu mesta Pezinok.

Poslanci schválili zníženie nájmu o 50%  nájomcom v priestoroch mesta, ktorí museli mať pre pandémiu zatvorené prevádzky. K poslaneckému návrhu Romana Mácsa, aby sa vyšlo v ústrety podnikateľom v nájmoch mesta na obdobie od 1. januára 2021 do konca núdzového stavu a mohli požiadať o dotácie od štátu, sa rozvírila široká diskusia. V diskusii zaznel všeobecný súhlas s podporou týchto občanov s tým, že treba nájsť na finančné krytie prostriedky v rozpočte. Poslanci schválili Návrh na zníženie nájomného o 50% nájomcom v priestoroch mesta, na obdobie, keď podnikateľskú činnosť nemohli vykonávať.

Schválené boli i zmeny a doplnky k Územnému plánu mesta Pezinok 1/2018.  Každá obec a mesto nad dvetisíc obyvateľov musí mať zo zákona spracovaný územný plán, ktorý má povinnosť každé štyri roky vyhodnotiť a aktualizovať. Mesto je tiež povinné sústavne sledovať, koordinovať a regulovať činnosť a výstavbu na svojom území. K materiálu o Zmenách a doplnkoch územného plánu mesta Pezinok 1/2018 sa uskutočnila rozsiahla diskusia, v ktorej bola vysvetlená naliehavá potreba dokumentu: zosúladenie Územného plánu Pezinka s Územným plánom Bratislavského samosprávneho kraja, oprava chýb v platnom územnom pláne, doplnenie regulatívov Mestskej pamiatkovej zóny do územného plánu a doplnenie rozvojových území s verejnoprospešným zámerom, napr. výstavba školského zariadenia, ktoré Pezinku už roky chýba. Zmeny a doplnky k územnému plánu 1/2018 poslanci schválili ako celok trojpätinovou väčšinou. Podrobnejšie informácie prinesieme v Pezinčanovi.

Od 1. januára 2021 platí nový zákon, ktorý obciam a samosprávam ukladá novú povinnosť - zber biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu. Z tohto dôvodu bolo treba zosúladiť zákon a všeobecne záväzné nariadenie (VZN) mesta, poslanci prijali nové VZN o nakladaní s odpadmi a drobným stavebným odpadom, ktoré bolo vyvolané novelizovaným Zákonom o odpadoch.
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vydalo nový normatív o výške dotácií na jedného žiaka, na jedno dieťa na rok 2021. Poslanci schválili VZN o výške finančných príspevkov na žiakov umeleckých škôl, detí materských škôl a detí školských zariadení.