Prepnúť na plnú verziu


Stanovisko Mesta Pezinok k rozhodnutiu Súdneho dvora EÚ vo veci skládky

Táto informácia bola publikovaná od 15. 01. 2013 do 30. 01. 2013

Vedenie Mesta Pezinok a jeho občania vítajú rozhodnutie SD EÚ vo veci skládky v Novej jame v Pezinku, ktoré je jednoznačne v prospech občanov a výrazne podporuje ich dlhoročné úsilie a právo na zdravé životné prostredie.
Súdny dvor EÚ sa zaoberal piatimi prejudiciálnymi otázkami, s ktorými sa na SD EÚ obrátil Najvyšší súd Slovenskej republiky. Otázky sa dotýkali najmä práva verejnosti na účasť v rozhodovacom konaní štátnych orgánov pri ochrane životného prostredia.

V prvej otázke SD EÚ jednoznačne konštatuje právo NS SR obrátiť sa na SD EÚ s prejudiciálnymi otázkami aj v štádiu konania, keď Ústavný súd SR zrušil rozhodnutie týkajúce sa ochrany ŽP.
Druhá otázka sa týkala práva verejnosti na účasť pri rozhodovacích konaniach o ochrane ŽP. SD EÚ zdôraznil, že verejnosť musí mať vždy prístup k rozhodnutiam, ako aj podkladom týkajúcich sa rozhodnutí o umiestnení skládky.
Tretia otázka sa venovala predĺženiu rozhodnutia právoplatnosti po uplynutí piatich rokov. Podmienky, ktoré stanovuje Aarhuský dohovor neboli aplikovateľné na túto kauzu a preto SD SÚ na túto otázku neodpovedal.
Štvrtá otázka sa týkala práva verejnosti obrátiť sa na súd alebo iný nezávislý alebo nestranný orgán v rámci opravného prostriedku, ktorý má právomoc vydať predbežné opatrenie takej povahy, aby sa dočasne odložilo uplatnenie povolenia na prevádzku skládky.
V piatej otázke SD EÚ konštatuje, že rozhodnutím NS SR je možné zrušiť právoplatné povolenie na prevádzku skládky bez toho, aby to predstavovalo neoprávnený zásah do vlastníckeho práva prevádzkovateľa.

Na základe rozhodnutia SD EÚ Najvyšší súd SR môže pokračovať v konaní, bez toho aby bol viazaný právnym názorom Ústavného súdu, ktorý rozhodol v neprospech Pezinčanov. Rozhodnutie SD EÚ nás napĺňa optimizmom a nádejou , že dlhoročná snaha o zdravé životné prostredie v meste a boj proti skládke v Novej jame bude úspešný.

Mgr. Oliver  Solga
Primátor Mesta Pezinok
Mgr. Miroslav Šebesta
Prednosta MsÚ Pezinok