Polievanie v meste

Táto informácia bola publikovaná od 04. 08. 2017 do 10. 08. 2017

Niekoľko horúcich letných dní, keď teplomer smeroval skoro k štyridsiatkam iste nebolo prijemných najmä pre malé deti, pre seniorov ani pre spoluobčanov so zdravotnými ťažkosťami. Ťažko ich znášali nielen ľudia, ale aj domáci miláčikovia. Kto mohol, ten sa radšej uliciam miest vyhol a snažil sa prežiť tropické horúčavy pri vode alebo v horách. Aj v Pezinku sme zažili už niekoľko rokov po sebe pár enormne horúcich dní, ktoré občanom znepríjemňujú život a nútia nás zamyslieť sa nad optimálnymi opatreniami.

Ako už býva v Pezinku zvykom, skupinu poslancov to vyprovokovalo ku kritike mesta, že nepolieva ulice. Kritika je v poriadku, keď je konštruktívna a navrhuje aj riešenia. Táto sa podobá skôr hystérii. Niektorí poslanci napríklad nevedeli, že v meste fungujú tri pitné fontány, aby sa ľudia mohli bezplatne osviežiť, keď vystúpia z vlaku alebo autobusu, alebo ak zavítajú s deťmi do zámockého parku a takisto bezplatne zabezpečujeme fľaše s vodou pre návštevníkov kultúrnych podujatí v rámci kultúrneho leta.

Nevedeli, že mesto denne polieva stromy a zeleň, že na námestí funguje rozprašovač vody a podobne. Nevedeli a možno ani nechceli vedieť, že v Pezinku nemá nikto cisternu na polievanie s dostatočnou kapacitou, takže mesto by si muselo objednať jej prenájom odinakiaľ alebo ju zakúpiť, ale najmä, že Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) nedovolí len tak čerpať vodu z rybníka, alebo z nádrže v Kučišdorfskej doline, či potoka, okrem iného aj pre hroziaci malý stav vody. Aspoň takúto informáciu sme dostali vlani pri stretnutí s gen. riaditeľom SVP. O to viac nás prekvapujú medializované informácie, že hovorca SVP vraj uviedol, že podnik odbery samosprávam v menšom množstve povoľuje. Túto informáciu v čo najkratšom čase preveríme a zariadime sa podľa nej i v budúcnosti.

Prečítal som si pripomienky, že iné mestá polievajú ulice, kritici však „zabudli“ uviesť, ktoré konkrétne a porovnateľné s Pezinkom tak robia. Pokiaľ mi je známe, susedný Svätý Jur ani Modra nepolievajú, a to z rovnakých dôvodov ako my.

Zároveň kritici zamlčali, že mnohí ľudia nesúhlasia s tým, aby sa plytvalo vodou, zvlášť pitnou vodou, aj preto, že efekt, ktorý vzniká po polievaní trvá pár minút a v horúčavách sa voda bleskurýchlo vyparí. A to dokonca aj vo večerných, nočných, či skorých ranných hodinách. Akosi pozabudli aj na skutočnosť, že v Pezinku je viac ako 70 kilometrov ciest a keby polievacie auto svoju trasu prešlo niekoľkokrát za deň, náklady by – podľa trvania letných horúčav – išli do tisícok, možno desiatok tisíc eur, ktoré sa dajú využiť azda aj zmysluplnejšie.

Samozrejme, vďaka tomu, že vedenie mesta dokáže dlhodobo dobre hospodáriť a len v tomto roku sme dosiahli hospodársky prebytok viac ako 1,5 milióna eur, mohli by sme si to dovoliť. Na to by však najväčší kritici museli myslieť už pri zostavovaní rozpočtu, navrhnúť túto položku do rozpočtu a potom ten rozpočet aj podporiť. Alebo navrhnúť aspoň rozpočtové opatrenia a presvedčiť o jeho zmysluplnosti kolegov poslancov. A nie mať len plamenné reči, keď už nastanú horúčavy. Vtedy je už neskoro.

Na záver mi nedá konštatovať, že neviem, či sa niektorí z týchto kritikov zapojili do polievania aspoň pred svojim domom alebo bytovkou. Ak áno, klobúk dole. Keď som ako dieťa býval na Holubyho ulici v rodinnom dome, nikoho ani nenapadlo, že by žiadal, aby mesto polievalo ulicu pred jeho domom, či zametalo alebo sa staralo o záhradku. Automaticky to robili sami ľudia, tak ako to aj dnes robia napríklad v susednom Rakúsku. Považovali to za svoju vizitku. Rakúšanov nemusí nikto prosiť, ani sa nevyhovárajú, že platia dane, tak nech to urobí mesto.

Mrzí ma tiež, že najhlasnejší kritici sa férovo nepriznajú, že pred tým ako tieto horúčavy nastali, neprišli s konštruktívnym riešením, ako sa horúčavám brániť. Maximálne podotkli, že „to“ treba „nejako“ riešiť. Nenavrhli ani vyčleniť v rozpočte kapitolu na polievanie ulíc, ani prostriedky na nákup potrebnej techniky. Kto neverí, na internete nájde zápisnicu i videozáznam z decembrového zasadnutia zastupiteľstva, keď sa schvaľoval rozpočet. Počkali si len, aby mali zase čo kritizovať. V lete teplo, v zime zimu.

Oliver Solga