Stanovisko vedenia mesta k článku Nočný život v Pezinku nekončí

Táto informácia bola publikovaná od 03. 03. 2017 do 08. 03. 2017

Stanovisko vedenia mesta Pezinok k článku "Nočný život v Pezinku nekončí" uverejnený na stránke naspezinok.sk.
Keďže sa v ňom objavilo niekoľko nepresností vychádzajúcich zrejme z fám a dezinformácií objavujúcich sa na internete, rád by som uviedol veci na pravú mieru a poskytol Vám viac informácií.

1. „Otváracie hodiny pezinských podnikov sa meniť nebudú“ a „Nakoniec však zostáva všetko po starom a prevádzkové hodiny sa obmedzovať nebudú.“ Toto konštatovanie platí len čiastočne, vzhľadom na protest prokurátora sme nútení prijať nové VZN (viď dôvodová správa k návrhu VZN). Možno sa tak stane už na aprílovom zasadnutí MsZ. Dovtedy však chceme pokračovať v hľadaní optimálneho riešenia so zástupcami všetkých zainteresovaných strán, čo je skutočný dôvod, prečo som ako primátor návrh z programu marcového rokovania MsZ stiahol. Toto tvrdenie je možné si overiť na videozázname z rokovania MsZ, ktoré vyhotovuje a zverejňuje TV Pezinok.

2. „Zmena by postihla najmä prevádzky mimo centra.“ Zmena by práveže mohla postihnúť aj väčšinu prevádzok v centre. Keďže ide o závažný krok, chceme nájsť rovnováhu medzi ochranou občanov, ktorí bývajú nielen v centre, ale prakticky kdekoľvek v meste, aby neboli v noci rušení takýmito prevádzkami a ich klientelou, no tiež zachovaním nočného života, ktorý svojim spôsobom dotvára genius loci nášho mesta. Opäť si na videozázname môžete overiť, že som o. i. obrazne uviedol, že nechceme s vaničkou vylievať aj dieťa.

3. „Zrejme pomohla aj účasť niektorých podnikateľov na zasadnutí, kde dali najavo svoj nesúhlas s navrhnutým VZN.“ Bol som upozornený, že podobná dezinformácia sa objavila aj na internete. Nie je to pravda. Zámer stiahnuť návrh VZN z rokovania som oznámil už v stredu (t.j. deň pred zasadnutím) pred viac ako desiatkou poslancov, ktorí to môžu potvrdiť. Účasť podnikateľov na rokovaní MsZ som ako predsedajúci zaregistroval, až keď opúšťali miestnosť a požiadal som ich, či by boli takí ochotní a na sekretariáte primátora na seba zanechali kontakt, aby sme mohli ďalej komunikovať. S mnohými z nich sme o tomto probléme komunikovali už pred časom. Tvrdenie, že dali najavo svoj nesúhlas priamo na zasadnutí, je fabulácia. Nedali. Ani nestihli, pretože inkriminovaný bod sme vôbec nezačali prerokovávať. Stiahnutie bodu som totiž oznámil hneď na úvod pred schvaľovaním programu rokovania MsZ. Aj toto tvrdenie sa dá overiť, jednak u poslancov, ktorí boli pri tom, ale ešte lepšie na spomínanom videozázname, ktorý vyhotovuje TV Pezinok (isto bude čoskoro dostupný).

Verím, že uvedené skutočnosti, ktoré si môže každý občan sám overiť  pomôžu vytvoriť si neskreslený, pravdivý obraz. Ide o takú vážnu tému, že čím širšie bude povedomie občanov o nej, k tým lepšiemu výsledku máme šancu sa dopracovať. 
 

Mgr. Oliver Solga