Priznanie k dani z nehnuteľností, za psa, predajné automaty a hracie prístroje

Táto informácia bola publikovaná od 05. 01. 2016 do 31. 01. 2016

Nakoľko sa blíži koniec termínu podania priznania k dani z nehnuteľností, k dani za psa, k dani za predajné automaty a k dani  za nevýherné hracie prístroje t. j. do  31. januára 2016, upozorňujeme daňovníkov, u ktorých nastala zmena, aby si nezabudli podať priznanie k dani.
Pre zdaňovacie obdobie roka 2016 je rozhodujúci  zápis v katastri. Daňové priznanie musia stihnúť podať do 31. januára tohto roku iba tí daňovníci, ktorí v čase od 2. 1. 2015 do 31. 12. 2015:

  • nadobudli nehnuteľnosť a budú k 1. januáru 2016 zapísaní v katastri nehnuteľností,
  • predali nehnuteľnosť a už nebudú k 1. januáru 2016 zapísaní v katastri nehnuteľností,
  • alebo u nich nastali zmeny skutočností, ktoré majú rozhodujúci vplyv na vyrubenie dane.


Okrem kúpy a predaja je to napr. vydanie stavebného povolenia, kolaudačného rozhodnutia, zmena účelu využitia stavby, u vlastníkov pozemkov na ktorých je postavený predajný stánok alebo transformačná stanica.

Podať ho musíte aj vtedy, ak ste nehnuteľnosť síce nadobudli už predchádzajúcich rokoch, ale doteraz ste ešte priznanie nepodali.

Termín podania daňového priznania je do 31. januára 2016. Daňové priznanie treba podať na predpísaných tlačivách, ktorého vzor ustanovilo MF SR všeobecne záväzným predpisom. Tlačivá si môžete vyzdvihnúť u správcu dane na prízemí – v kancelárii prvého kontaktu Mestského úradu Pezinok,  prípadne ich nájdete na internetovej stránke mesta. Ak si daňovník nepodá daňové priznanie, prípadne nedodrží  termín na podanie daňového priznania, správca dane je povinný daňovníkovi uložiť pokutu.


Bližšie informácie:

odd. ekonomiky a miestnych daní