Výsledky merania nebezpečných látok v Pezinku

Táto informácia bola publikovaná od 09. 02. 2015 do 15. 02. 2015

Kontrolné chemické laboratórium CO v Nitre zverejnilo protokol o meraní nebezpečných látok. Meranie sa vykonávalo v teréne pracovníkmi KCHL CO Nitra na miestach podľa požiadaviek veliteľa zásahu spolu s príslušníkom HaZZ: policajná stanica, poliklinika, obec Viničné - námestie, fy Univolt - pred a v areáli firmy, fy Cargo Centrum, Šenkvická ul. - pri moste.

Boli odobraté vzorky vzduchu na miestach, kde bola látka senzoricky najvaic cítiť (kontrolné body: centrum, Šenkvická ulice, okolie objektu f. Eba). Vzhľadom na skutočnosť, že išlo o senzorický efekt - žiadne nebezpečné látky mobilnými detektormi zistené neboli. Preto bola vzorka podrobená zložitej analýze v laboratóriu.

V odobratých vzorkách ovzdušia sa nepotrvrdila meraniami zvýšená koncentrácia presahujúca hygienické limity, nakoľko ich ani nebolo možné namerať. Uvedené látky z hľadiska senzorické predstavujú potenciálne dlhodobé pôsobenie, zvlášť v prípade rozsiahlejšieho uvoľnenia látky do životného prostredia. Látky nemajú pôvod v zemnom plyne, resp. nie sú jeho súčasťou. S vysokou pravdepodobnosťou prišlo k intenzívnej kontaminácii pôdy alebo iného zdroja (voda v kanalizácii) neodborným alebo úmyselným zámerom zbaviť sa nepotrebných rozpúšťadiel (napr. technického rozpúšťadla tzv. "solventnej nafty").