Príčina nepríjemného zápachu v Pezinku nie je stále známa

Táto informácia bola publikovaná od 06. 02. 2015 do 07. 02. 2015

Momentálne príslušníci HaZZ vykonávajú merania ovzdušia v rôznych častiach mesta Pezinok.

Mestský úrad v Pezinku, odd. životného prostredia sa snaží získať nové informácie o pôvode nepríjemného zápachu.

Okresný úrad v Pezinku, odbor životného prostredia požiadal Slovenskú inšpekciu životného prostredia o spoluprácu pri identifikácii zdroja znečistenia ovzdušia.

TV PEZINOK kontaktovala aj dnes ráno (6. 2. 2015) hovorcu SPP - distribúcia, a.s. a žiadala o aktuálne informácie k uvedenej udalosti. Jej pracovníci aj naďalej zisťujú príčinu zápachu. Tieto problémy sa vyskytli aj v Rači a Vajnoroch.


Správa z 5. 2. 2015 o 15.05 h

SPP - distribúcia, a.s. po preverení všetkých svojich plynárenských zariadení informuje, že dnes nedošlo k úniku zemného plynu ani k úniku odorantu z jej zariadení. Zápach musel pochádzať z externého prostredia mimo zariadení SPP - distribúcia, a.s.


Správa z 5. 2. 2015 o 12.55 h - Stanovisku SPP - distribúcia, a.s. k údajnému úniku plynu

Pracovníci SPP - distribúcia, a.s., preverujú možný únik plynu v Pezinku a okolí. Zatiaľ sa únik nepotvrdil. S najväčšou pravdepodobnosťou pôjde o malý únik odorantu, ktorý sa pridáva do zemného plynu kvôli jeho vyššej bezpečnosti a nie je toxický. V ovzduší sa rozptyľuje veľmi pomaly a pohybuje sa v smere vetra.

Od apríla minulého roka mení prevádzkovateľ distribučnej siete zemného plynu spoločnosť SPP - distribúcia, a.s., jeho zápach pridávaním nového odorantu. V niektorých mestách a obciach ľudia vnímajú zmenu práve v týchto dňoch.

Zemný plyn je prírodný horľavý plyn vo svojej prirodzenej podobe bez farby a zápachu. Pri úprave sa odorizuje, čiže sa doň pridáva schválená chemická zlúčenina. Tá umožňuje identifikovať prípadný únik plynu, a tým prispieva k väčšej bezpečnosti jeho distribúcie. Do minulého roka sa používal odorant THT, zmena v súčasnosti nastáva kvôli výraznejšiemu zápachu nového typu odorantu Spotleak 1007, čo ešte viac zvyšuje bezpečnosť pri potenciálnom úniku plynu.

Odberatelia v súvislosti so zmenou odorantu pocítia zmenu zápachu plynu. Je intenzívnejší a výraznejší s miernym odtieňom zápachu sírovodíka. Najmä v prvých mesiacoch, kedy sa plynovody nasycujú novým odorantom, sú jeho dávky vyššie než bežne.

Spoločnosť SPP - distribúcia upozorňuje, aby si ľudia nový zápach plynu nemýlili napríklad so zápachom z kanalizácie či hniloby z pivnice. Do doby, kým si zvyknú na nový odorant plynu, by mali byť ostražití. Akékoľvek podozrenie na problém či podráždenie a vplyv na človeka a zvieratá treba ihneď nahlásiť na poruchovú nonstop linku 0850 111 727.

Samotný odorant pre ľudí nie je toxický. Jeho koncentrácie v zemnom plyne sú veľmi malé a pri horení plynu sa odorant spáli, spotrebiteľ s ním tak za normálnych podmienok vôbec nepríde do styku. Nasadzovanie nového odorantu prebieha kontinuálne podľa stavu čerpania zásob toho pôvodného. SPP - distribúcia, a.s. po preverení všetkých svojich plynárenských zariadení informuje, že dnes nedošlo k úniku zemného plynu ani k úniku odorantu z jej zariadení. Zápach musel pochádzať z externého prostredia mimo zariadení SPP - distribúcia, a.s.