Upozornenie pre občanov od Správy cintorínov v Pezinku

Táto informácia bola publikovaná od 10. 07. 2014 do 10. 08. 2014

V poslednom období sa množia na cintoríne v Pezinku snahy rôznych "živnostníkov" získať zákazky pri úprave hrobových miest takým spôsobom, že priamo oslovujú návštevníkov cintorína, vyvíjajú nátlak na starších občanov, ktorí často krát pristúpia na ich návrhy a zdanlivo výhodné cenové ponuky. Takéto aktivity sú na cintorínoch mesta zakázané a preto sa odohrávajú najčastejšie v podvečerných hodinách.

Správa cintorínov eviduje firmy, živnostníkov a ich výpisy z obchodného registra, aby bola stála kontrola a v prípade záujmu údaje poskytne nájomcom hrobov. Pochybné firmy sa však tejto požiadavke správcu vyhýbajú a preto je veľmi obťažné hriešnikov, ktorý vykonávajú práce po večeroch a v dňoch pracovného voľna, identifikovať.

Upozorňujeme, že každý nájomca hrobu je povinný vyžiadať si v kancelárii Správcu cintorína povolenie na práce, na ktorom je uvedený aj zhotoviteľ prác a ich charakter. Povolenie vydávame aj pre svojpomocné stavebné úpravy hrobov.

Množia sa prípady, kedy sa rôzne práce realizujú bez povolenia, následne dochádza k znečisteniu susedných hrobov, priľahlých chodníkov a betónový odpad a demontované časti  hrobov nachádzame v kontajneroch na komunálny odpad.

Pravidlá správania na cintorínoch mesta upravuje Prevádzkový poriadok pohrebísk v Pezinku. Porušením prevádzkového poriadku sa priestupca dopúšťa priestupku v zmysle príslušných ustanovení zákona o pohrebníctve a možno mu uložiť pokutu do 663  eur a blokovú pokutu do výšky 66 eur.

 

Správa cintorínov