Prepnúť na plnú verziu


Mesto Pezinok pomáha pri zbavení sa starých elektrospotrebičov

Táto informácia bola publikovaná od 23. 11. 2020 do 30. 11. 2020

Chcete sa zbaviť starého veľkého elektrospotrebiča? Mesto Pezinok vám pomôže.

Mesto zabezpečuje bezplatný vývoz veľkorozmerného elektroodpadu. Nepotrebnú práčku, chladničku či mikrovlnku vám odvezú priamo z miesta vášho bydliska. Stačí sa minimálne dva dni pred termínom zberu objednať cez www.zberelektroodpadu.sk.

5. decembra 2020 v čase od 8.00 do 12.00 h sa začína bezplatný zber veľkých a ťažkých spotrebičov, najmä zo skupiny tzv. bielej techniky.  Tieto spotrebiče majú ľudia často problém zaviezť na zberný dvor, pretože sú ťažké a do bežného osobného auta sa ani nezmestia. Pezinčania sa tak budú môcť pohodlne, ekologicky a zadarmo zbaviť napríklad chladničiek, mrazničiek, umývačiek riadu, práčok, sušičiek, sporákov, rúr, ale aj  varných dosiek, mobilných klimatizácií, radiátorov, ohrievačov, či vysávačov. Ak nahlásia do zberu aspoň jeden väčší spotrebič, spolu s ním mu odvezú aj iné menšie spotrebiče.  
 

Proces zberu elektroodpadu

Spotrebiče je potrebné pred ich odovzdaním do zberu očistiť, vyliať vodu z filtra práčky alebo odmraziť mrazničku. V deň zberu ich vyložte do vchodu bytovky alebo za bránu domu. Prepravcovia vám zatelefonujú alebo zazvonia na  zvonček. Následne spotrebiče naložia a odvezú na ekologickú recykláciu. Túto službu bezplatného zberu elektroodpadu poskytuje Pezinok spolu so zmluvným partnerom  ENVIDOM-om, teda  Združením výrobcov elektrospotrebičov pre recykláciu.  
„Je dôležité, aby obyvatelia spotrebiče nevykladali na ulicu. Mohli by sa k nim  dostať nelegálni zberači, ktorí ich nezrecyklujú. Namiesto toho ich rozoberú na hodnotné súčiastky a zvyšok rozobraného spotrebiča porozhadzujú po okolí, čím vytvoria čierne skládky,“ vysvetľuje Jana Nahálková, PR manažérka ENVIDOMU.
 

Čo sa nezbiera?

Nezbierajú sa televízory a počítačové monitory. Pre ekologickú likvidáciu ich začiatkom decembra môžete odniesť na zberný dvor. Tam prijímajú počas celého roka všetok elektroodpad. Výhodným spôsobom, ako sa ekologicky zbaviť nepotrebného spotrebiča, je hneď pri kúpe nového využiť službu spätného zberu cez predajne elektrospotrebičov.

V Pezinku bude bezplatný zber elektroodopadu okrem decembra aj v januári. Drobné elektrospotrebiče  môžu Pezinčania  vyhodiť  do červeno-bielych zberných nádob.