Prepnúť na plnú verziu


Sčítanie domov a bytov úspešne pokročilo

Táto informácia bola publikovaná od 21. 10. 2020 do 28. 10. 2020

Vďaka zodpovednému prístupu samospráv je sčítanie domov a bytov na Slovensku už teraz v pokročilej etape, vo všetkých krajoch počet a podiel editovaných bytov vzrástol. V elektronickom systéme aktívne pracuje 99,6% obcí. Spolu je už editovaných viac ako 60% z celkového počtu bytov, reálne je to viac, pretože niektoré obce si nechávajú údaje otvorené až k finálnemu termínu 1. januáru 2021.  
 

Výsledky sčítania v Bratislavskom  kraji

V Bratislavskom kraji sčítali 59 %  bytov. V systéme pracuje všetkých 89 obcí kraja a z celkového počtu 455 550 bytov je už editovaných viac ako polovica. Hlavné mesto Bratislava má editovaných 53 % bytov, mestské časti sa od septembra skôr sústredili na doplnenie údajov o bytoch.. Z miest nad 10 000 obyvateľov v Bratislavskom kraji má spracovaných okolo 74 % bytov, Senec, 65 % Malacky a takmer 48% Pezinok, šesť obcí má spracovaných 100% bytov a ďalšie štyri prekročili hranicu 99 % editovaných bytov.

Hlavným cieľom sčítania domov a bytov je získať vyčerpávajúce, objektívne  a jedinečné dáta, ktoré nemožno získať z iných zdrojov, napríklad údaje o vekovej štruktúre domov a bytov, rozlohe obytnej plochy, formách vlastníctva, počte obytných miestností v bytových jednotkách, spôsobe vykurovania, napojenia na verejné siete či o vybavenosti kúpeľnou a záchodom. Novinkou oproti minulosti budú podrobnejšie informácie o obnove domov a bytov z pohľadu obvodového plášťa, strechy, okien či informácií o nadstavbách.

Štatistický úrad SR v Bratislave očakáva  akceleráciu spracovania hlavne v nasledujúcom mesiaci, keď budú obce, mestá a predovšetkým mestské časti Bratislavy vo väčšej miere zaznamenávať údaje dodané od správcov bytových domov. „Stav spracovania denne monitorujeme a s obcami intenzívne komunikujeme. Ak to situácia vyžaduje, aj formou osobnej návštevy v obci. Oceňujeme aktívny a zodpovedný prístup veľkej väčšiny obcí nášho kraja k zabezpečeniu tejto náročnej úlohy,“ povedala riaditeľka Štatistického úradu SR v Bratislave Silvia Szabová.

V spolupráci so samosprávami sa začala realizovať príprava sčítania obyvateľov 2021. V októbri 2020 začína aj informačná kampaň pre obyvateľov k samotnému sčítaniu, ktoré sa uskutoční od 15. 2. do 31. 3. 2021, aby sa po uzavretí prvej fázy sčítania domov a bytov plynulo prešlo do fázy prípravy sčítania obyvateľov.  


Autor: Irena Dorotjaková
Zdroj: Štatistický úrad