Zákaz vychádzania potrvá do 7. februára, tento týždeň sa začína celoplošný skríning

Táto informácia bola publikovaná od 18. 01. 2021 do 23. 01. 2021

Zákaz vychádzania bude spojený s jednorazovým celoslovenským testovaním.  Rozhodla o tom vláda po mimoriadnom rokovaní 17. januára 2021. Skríning potrvá od 18. do 26. januára. Od 27. januára sa najmä pri ceste do práce a v práci bude potrebné preukázať platným certifikátom o negatívnom výsledku testu s dátumom zodpovedajúcim termínu skríningu. Ten  by mal odhaliť ďalšie ložiská nákazy a byť základom pre ďalšie cielené testovanie v jednotlivých okresoch.

Slovensko by sa malo rozdeliť podľa výsledkov na 37 horších a 36 lepších okresov - v horších sa bude plošný skríning opakovať a v období medzi 3. a 7. februárom bude potrebné sa opäť preukázať negatívnym testom. Okresy, ktoré budú na tom lepšie, sa budú riadiť od 1. februára  COVID automatom. Po tomto dátume by malo  byť možné uvoľňovanie opatrení i otváranie škôl.

Výnimku z testovania budú mať ľudia, ktorí prekonali ochorenie COVID-19 a budú mať potvrdenie nie staršie ako 90 dní. Testovať sa nebudú musieť ani ľudia, ktorí absolvovali dve dávky očkovania a po poslednej dávke počkali ešte 14 dní na celkovú imunitu. Rovnakú výnimku budú mať ťažko zdravotne postihnutí.

Pravidlá majú byť zatiaľ rovnaké ako v súčasnosti, no po celoplošnom skríningu bude od 27. januára podmienkou cesty do práce, ktorá nemôže byť vykonávaná z domu, negatívny PCR alebo antigénový test. Rovnako bude podmienka negatívneho testu platiť aj pre pobyt v prírode, nebude sa však týkať mládeže do 15 rokov a seniorov nad 65 rokov.

Celé znenie uznesenia Vlády SR nájdete na priloženom linku: https://rokovania.gov.sk/RVL/Material/25657.

O podmienkach a miestach testovania v Pezinku Vás budeme informovať.