Ústredný krízový štáb Slovenskej republiky dnes prijal prísne opatrenia

Táto informácia bola publikovaná od 12. 03. 2020 do 15. 03. 2020

Ústredný krízový štáb Slovenskej republiky, ktorý zasadal dnes 12.3.2020 o 11.00 h,  prijal nasledujúce prísne opatrenia na ochranu obyvateľstva pred šírením nákazy koronavírusom a ochorením CIVID-19, ktoré sa dotknú všetkých činností nášho života:

  • Od zajtra 13.3.2020 od 7.00 h zavedie štát hraničné kontroly (pričom zachová len veľké hraničné priechody, malé priechody sa všetky uzavrú) na vstupe na Slovensko z Českej republiky, Maďarska a z Ukrajiny. Zatiaľ ostanú otvorené len hraničné priechody s Poľskou republikou. Na územie SR budú mať povolený vstup len osoby, ktoré sa preukážu oficiálnou formou pobytu – trvalým, prechodným, atď. a platným cestovným dokladom.

  • Od zajtra 13.3.2020 bude všetkých, ktorí sa vrátia zo zahraničia z akejkoľvek krajiny, platiť povinná 14-dňová domáca karanténa. Ministerstvo vnútra SR avizovalo aj sprísnenie kontrol týchto osôb v povinnej karanténe. (V prípade, ak prichádzajúci občania budú mať obavu, aby počas karantény nenakazili svojich rodinných príslušníkov, ministerstvo vnútra im poskytne ubytovanie v niektorom zo svojich účelových zariadení).

  • Od pondelka 16.3.2020 budú na ďalšie dva týždne (t. j. do 29.3.2020 ) zatvorené všetky typy školských zariadení (materské školy, základné školy vrátane školských klubov a centier voľného času, stredné školy aj vysoké školy).
  • Aj naďalej ostáva v platnosti zákaz organizovania akýchkoľvek typov verejných kultúrnych, spoločenských a športových podujatí a zákaz návštev v zariadeniach sociálnych služieb, zariadeniach pre deti a mládež a vo všetkých typoch nemocničných zariadení. Zároveň ostávajú zatvorené všetky kultúrne zariadenia (kiná, divadlá, domy kultúry a pod.).
  • Cez najbližší víkend (14. – 15.3.2020) bude obmedzená prevádzka obchodných centier – bude možné nakúpiť len potraviny, lieky a drogériu.
  • Od zajtra 13.3.2020 budú zatvorené všetky zábavné podniky – bary, diskotéky, herne, stávkové spoločnosti a kasína, detské kútiky, lyžiarske strediská, wellness a fitness centrá a aquaparky. Otvorené zatiaľ ostávajú hotely a reštaurácie.
  • Od zajtra 13.3.2020 obmedzia úradné hodiny na 3 hodiny denne všetky klientske centrá, okresné úrady a pobočky Sociálnej poisťovne.
  • Po koordinácii s Ministerstvom dopravy Slovenskej republiky štát predbežne od zajtra 13.3.2020 od 7.00 h plánuje aj:
    • od zajtra 13.3.2020 od 7.00 h Železnice Slovenskej republiky zastavia medzinárodnú osobnú doprava, tzn. nebudú vypravené žiadne vlaky do zahraničia a žiadne ani nebudú vpúšťané na územie SR.
    • zatvoria sa všetky tri medzinárodné letiská v Bratislave, Košiciach a Poprade pre osobnú leteckú dopravu. Odcestovať budú môcť zahraniční rekreanti na Slovensku – presný termín uprení ešte Ministerstvo dopravy a výstavby SR,
    • zavedie sa prázdninový režim pre vnútroštátne vlaky – presný termín uprení ešte Ministerstvo dopravy a výstavby SR,
    • zastaví sa medzinárodná osobnú vlaková a autobusová preprava s výnimkou nákladnej –aj tu presný termín uprení ešte Ministerstvo dopravy a výstavby SR.
  • Ministerstvo vnútra ďalej upresnilo, že rokuje aj s ministerstvom hospodárstva o zrušení všetkých zájazdov cestovných agentúr. Riešiť bude tiež prepravu slovenských turistov, ktorí sú momentálne mimo územia Slovenska.


Všetky podrobné informácie o záveroch zasadnutia Ústredného krízového štábu SR budú k dispozícii aj priamo na webovej stránke Ministerstva vnútra SR, resp. na webovej stránke Úradu verejného zdravotníctva SR.