Prepnúť na plnú verziu

Miznúce telo

Výstava Miznúce telo je zážitkovou esejou o „miznutí" fyzických tiel v našich životoch. Všíma si všeobecný trend dekorporalizácie ľudskej existencie, ktorý za uplynulé obdobie nadobudol nové rozmery. Či už na problematiku rôznej miery fyzického „vytrácania sa" v rámci každodenného života nahliadame optikou geopolitických súvislostí, technologického smerovania, „rozpúšťania" identít v online prostredí, post- či transhumanistických teórií, protipandemických opatrení, spirituality alebo sebapozorovania, každý z aspektov ponúka široké spektrum interpretácií. Podobne variabilný obraz prináša aj výstava.

Autori, autorky a kolektívy na nej zastúpené predstavujú výberom diel dynamickú koláž asociácií, odkazujúcich na cyklicky miznúce a objavujúce sa telo v našom praktickom bytí. Vo výsledku je dané zoskupenie projektov vyjadrením prienikov, nastavení, emócií, afektov či tenzií, ktoré na miznúce telo (ne)priamo viac či menej odkazujú.

Moje telo, moje zmysly, moje črevá, pľúca, tlkot môjho srdca, to všetko sa stalo niečím iným, niečím, čo mi už viac nepatrilo. Čo viem určite je, že v jednom momente sa moje telo rútilo do budúcnosti, ale potom sme sa zrazu zastavili.

Dátum:   09. 10. 2021 - 30. 06. 2022
Miesto:   Schaubmarov mlyn
Kontakt: Schaubmarov mlyn - tel.: 0902 366 416, e-mail: edu.schaubmarovmlyn@sng.sk